Aktuelno

Ovo morate znati ako ste vakcinisani od Covid-a

sreda 30. mart 2022.

Prema istraživanjima medicinskih stručnjaka i onoga što je do sada poznato javnosti, vakcine protiv Covid-a sigurne su i efikasne u sprečavanju ove bolesti i smrti. Svi koji su u potpunosti vakcinisani mogu se polako vraćati uobičajenom životu.

Da biste bili potpuno vakcinisani, potrebno je da primite drugu dozu u seriji od dve doze i da od tada prođe dve nedelje.

U kojim situacijama i vakcinisani protiv korona virusa moraju da budu oprezni?


Čak i kada ste vakcinisani, potrebno je imati na umu da se situacija sa pandemijom stalno menja, te da se morate ponašati u skladu sa tim. U poslednje vreme je aktivna priča o novom Delta soju koji prema rečima naučne javnosti, ima teže simptome i ostavlja gore posledice po zdravlje. Da biste se zaštitili, preporučuje se nošenje maske u zatvorenom prostoru i mestima velike zagađenosti.

prva doza vakcine

Nošenje maske se preporučuje i kada vam je oslabljen imuni sistem, ako ste u poznim godinama ili u riziku od ozbiljne bolesti.Ista preporuka važi i kada je neko iz vašeg najužeg kruga slabog imunog sistema, u starijem životom dobu ili je teško bolestan.

Važno je da znate dakada ste pod određenom terapijom ili slabog imuniteta, čak ni vakcnisani niste u potpunosti zaštićeni.

Zato se trebate pridržavati gore navedenih mera i tako sprečiti eventualne posledice po sebe i druge.

Šta se preporučuje onima koji su vakcinisani?


Iako se mogu vratiti starom životu,moraju ostati oprezni, naročito zbog novog Delta soja i širenja zaraze. Zato se preporučuje da u zatvorenom i prostoru sa značajnom ili visokom transmisijom nosite masku. Iako ste vakcinisani, i dalje morate poštovati mere na poslu, lokalnim preduzećima i mestima koja mogu biti potencijalni izvor zaraze.

Ako ste bili u blizini nekoga ko ima Covid19, trebali biste se testirati tri do pet dana nakon ostvarenog kontakta, čak i kada nemate simptome. Osim toga, trebali biste nositi masku u zatvorenom prostoru u javnosti 14 dana nakon kontakta za zaraženom osobom ili dok test ne potvrdi da ste negativni.

Pogledajte još:Pandemija još nije prošla, ne zaboravite na odgovornost prema sebi i drugima

Kako se ponašati prilikom putovanja?


Kad putujete, zaštitite sebe i druge.Obavezno je nošenje maskeu avionima, autobusima, vozovima i drugim javnim prevoznim sredstvima. Koristite sredstva dezinfekcije i nemojte se zadržavati na mjestima koja potencijalno mogu biti izvor zaraze. Ako neposredno pred put osetite neke simptome, odložite ga i testirajte se.

Boravite kod kuće, bez kontakta sa drugima, dok ne dobijete rezultate testa. Ukolko saznate da ste bili u kontaktu sa obolelim, važi isto. Sprečite potencijalno dalje širenje virusa, testirajte se i izbegavajte kontak sa drugima dok ne budete sigurni da niste zaraženi.

efikasnost vakcine protiv korone

Koliko nas dugo štite vakcine protiv korone?


Pitanje trajanja imuniteta jedno je od onih koje privlači najviše pažnje, a na koje, bar za sada, ni svetski medicinski stručnjaci nemaju odgovor za koji bi mogli da kažu da je u potpunosti tačan. Prema dosadašnjim istraživanjima, imunitet, to jest zaštita koju vakcinisani dobije po primanju vakcine,trebalo bi da traje najmanje tri meseca.

Neki su verovanja da imunitet stečen vakcinom traje do pola godine, ali konačnog odgovora još uvek nema. Budući da naučnici nastavljaju da izučavaju vakcine, očekuje se da će vreme trajanja imuniteta rasti. Za sada je poznato da na trajanje imuniteta utiču brojni faktori, te da sve zavisi od osobe do osobe. Koliko će neko biti zaštićen, zavisiće od toga koliko antitela organizam uspe da razvije.

Trenutna situacija u Srbiji ukazuje na to da je moguće očekivati četvrti talas pandemije, što je svojevrsno upozorenje za sve – vakcinisane i nevakcinisane, da budu odgovorni prema sebi i drugima.


DR BOOK će biti sa vama uskoro. Uobičajeno vreme odgovora je ⏰ nekoliko minuta

Hvala što ste nas kontaktirali.
Vaša poruka je uspešno poslata.

Vaša rezervacija je uspešno izvršena.

P
U
S
Č
P
S
N

Bezbedno prijavljivanje

Bezbedno prijavljivanje

Da li posećujete ovog lekara prvi put? DA NE

Bezbedno prijavljivanje