Aktuelno

Upala pluća – uzroci, lečenje, veza sa Covidom

utorak 3. avgust 2021.

Bol u grudima često je prvi simptom upale pluća, a dešava se kada se membrane u plućima napune tekućinom. Tada se javlja osećaj težine ili uboda koji se pogoršava kod disanja, kašljanja ili smeha.

Šta je upala pluća i šta je izaziva?



Upala pluća je ozbiljno obolenje koje može ostaviti velike posledice na plućima, ali i uticati na celokupno zdravstveno stanje. Uzročnici ove bolesti su bakterije, gljivice i virusi. Upalu pluća mogu da prouzrokuju i razne klice, od kojih su neke zarazne. Virusi koji izazivaju prehladu i grip takođe mogu biti uzročnici upale pluća. Ovaj način obolevanja od upale pluća najčešći je kod male dece.

Virusna upala pluća je obično blaga ali bez adekvatnog tretmana može doći do pogošanja stanja. Upala pluća je zarazna kad zaraženi kroz iskašljavanje (kapljičnim putem) izbaci bakterije i viruse. U kapljicama su bakterije i virusi koji uzrokuju upalu pluća i koji se mogu preneti na ljude sa kojima je oboleli u kontaktu ili neposrednom okruženju.



Simptomi upale pluća


Iako se temperatura pominje kao osnovni simptom upale pluća, nekada može izostati. Obično je to slučaj slučaj kod male dece, ljudi sa oslabljenim imunitetom i starijih. Osim toga, postoji niz drzgih simptoma koji ukazuju na upalu pluća:
učestao kašalj koji proizvodi sluz (zelenkastu, žutu ili krvavu)

- kratak dah
- groznica, znojenje
- probadajući bol u grudima
- gubitak apetita
- umor
- ubrzani otkucaji srca

Posledice upale pluća


Upala pluća se obično leči vrlo jednostavno i oporavak usledi u roku od nedelju dana. Međutim, kada se simptomi pogoršaju, kada je osoba već ugroženog zdravlja ili se ne javi na vreme lekaru, može doći do ozbiljnih posledica. Naime, kada imate upalu pluća, male vazdušne vrećice u plućima se upale i mogu se napuniti tekućinom ili čak gnojem.

Stoga upala pluća može varirati od blage infekcije do stanja opasnog po život, a nekad može doći i do smrtnog ishoda.



Lečenje upale pluća

U lečenju upale pluća koriste se antibiotici i analgetici. Oboleli treba da miruje i pije što više tečnosti. Boljitak se obično oseti već dva, tri dana od početka uzimanja antibiotika. Ipak, važno je da se lekovi piju sve do isteka repcepta, jer će samo tako doći do potpunog oporavka. Izuzetak se može napraviti ako lekar savetuje prekid terapije pre isteka recepta.

Covid19 i upala pluća



Covid19 može izazvati groznicu, suvi kašalj i umor, i to ga može povezati sa upalom pluća. Međutim, u težim slučajevim Covid19 može izazvati dodatne komplikacije i uzrokovati upalu pluća.
Saveti za brži oporavak

Prilikom oporavka od upale pluća, od koristi mogu biti i ovi saveti:

- pijte tople napitke
- koristite ovlaživač vazduha kako biste lakše otvorili disajne puteve
- ne boravite u zadimljenim prostorijama
- ne koristite cigarete
- obratite se lekaru ako se simptomi pogoršaju
- odmarajte
- izbegavajte područja u kojima zrak nije čist
- ostanite kod kuće dok simptomi ne nestanu
- konzumirajte protivupalnu hranu
- pijte zeleni čaj

Jedan od saveta koji može biti od koristi tiče se načina spavanja. Obzirom na to da se kašalj pogoršava u toku noći, spavajte na boku sa glavom podignutom jastucima. Kada ste u sedećem položaju, potrudite se da vam leđa budu ispravljena. Kada se prilikom hoda umorite, ne forsirajte se već odmorite. Pratite šta vam telo poručuje i ponašajte se u skladu sa tim.

Kako očistiti pluća



Postoji više načina na koje možete očistiti pluća, a jedan od njih uključuje parnu terapiju. Parna terapija ili terapija parom podrazumeva udisanje vodene pare kako bi se otvorili disajni putevi i pomoglo plućima da iscrpe sluz.



Vreme oporavka



Oporavak od upale pluća može potrajati od jedne sedmice do nekoliko meseci. Koliko će vremena biti potrebno za izlečenje, zavisi od mnogih faktora: opšteg stanja obolelog, životne dobi, reakcije na terapiju.

Prosečno vreme u toku kojeg je osoba zarazna je deset dana, ali nekada oboleli može biti zarazan i mnogo duže (do nekoliko nedelja). To će zavisiti od oblika upale pluća i vrste preporučenog lečenja.

DR BOOK će biti sa vama uskoro. Uobičajeno vreme odgovora je ⏰ nekoliko minuta

Hvala što ste nas kontaktirali.
Vaša poruka je uspešno poslata.

Vaša rezervacija je uspešno izvršena.

P
U
S
Č
P
S
N

Bezbedno prijavljivanje

Bezbedno prijavljivanje

Da li posećujete ovog lekara prvi put? DA NE

Bezbedno prijavljivanje