Aktuelno

Opekotine od sunca – kada sunčanje postaje opasno

utorak 3. avgust 2021.

Preterano izlaganje suncu, boravak na plaži u vremenu kada su sunčevi zraci najjači i nekošćenje zaštitnih faktora za kožu, mogu izazvati opekotine.

Lekari savetuju da se u toku letnjih meseci izbegava izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati, jer je tada najveći rizik od nastanka opekotina.



Kako nastaju opekotine od sunca?


Višesatno izlaganje jakim sunčevim zracima rezultiraće opekotinama. Nekada i samo 20 minuta na jakom suncu može izazvati oštećenje kože. Stepen opekotina zavisiće od nekoliko faktora: tena kože (ljudi sa svetlijim tenom brže dobiju opekotine), izostanka korištenja zaštitnog faktora, vremena koje ste proveli na suncu, unosa tečnosti čiji će manjak dovesti do dehidratacije organizma.

Prvi simptomi javljaju se posle nekoliko sati ili dan dan izlaganja suncu. Područja koja najbrže stradaju od opekotina su lice, vrat, ramena… Bol, jako crvenilo, plikovi i ljuštenje kože uslediće u periodu u kom se koža oporavlja i regeneriše.



Kako reagovati na prve znake opekotina?


Sklonite se u hlad i popijte što više tečnosti. U apoteci se raspitajte o merama koje možete preduzeti da biste sanirali nastalu štetu na koži. Ukoliko opekotine ne budu zahtevale posetu doktoru (što će zavisi od stepena opekotina), to jest, ako je reč o blagim opekotina, njih ćete moći sami da izlečite.

One se tretiraju uz pomoć krema koje vam daju u apoteci, hladnih obloga, boravkom u hladnom prostoru. Važno je da budete hidrirani, izbegavate cigarete i redovno nanosite preparate koji će ubrzati oporavak.



Šta nikako ne smete da radite?



Koža na kojoj su se pojavile opekotine je posebno osetljiva, a jedna od stvari koju ne smete da radite u ovom stanju je nanošenje leda na kritična mesta. Pored toga, nikako nije preporučljivo ljuštenje kože.

Izbegavajte nošenje uske odeće koja bi se pripila uz telo. Kada je u pitanju tuširanje, ne sme da traje predugo jer će dodatno isušiti kosu. Takođe, prilikom kupanja ne koristite grube sapune jer bi to moglo iziritirati kožu.

Koliko traju opekotine?



To zavisi od stepena opekotina. Ako su u pitanju blage opekotine, one traju otprilike tri dana. Kada dobijete umerene opekotine, one mogiu trajati oko pet dana, dok se teške opekotine tretiraju duže od nedelju dana i moguće je da je potrebna poseta lekaru.



Kakve posledice ostavljaju opekotine od sunca?



Ništa što izaziva oštećenje kože ne može a da ne izazove posledice. Jedan od ozbiljnih posledica je povećan rizik od dobijanja raka kože.

Mere opreza



Prevencija je najbolji način da vašu kožu sačuvate od opekotina i rizik od neželjenih posledica svedete na minimum. Dakle, reagujte pre nego što se koža ošteti. To možete učiniti nanošenje zaštitnog faktora pre izlaganja suncu, unosom dovoljne količine tečnosti, izbegavanjem kritične vremenske zone u toku dana.

A ako se opekotine ipak dogode, izbegnite teže posledice time što ćete odmah preduzeti potrebne mere.

Odlazak na more i boravak na jakom suncu koji traje više sati, zahtevaju pripremu i zaštitu kože. Imajte u vidu da vam briga o zdravlju nikada ne može teže pasti od posledica koje donosi nebriga.

DR BOOK će biti sa vama uskoro. Uobičajeno vreme odgovora je ⏰ nekoliko minuta

Hvala što ste nas kontaktirali.
Vaša poruka je uspešno poslata.

Vaša rezervacija je uspešno izvršena.

P
U
S
Č
P
S
N

Bezbedno prijavljivanje

Bezbedno prijavljivanje

Da li posećujete ovog lekara prvi put? DA NE

Bezbedno prijavljivanje