• Naslovna
  • /Blog
  • /Aktuelno
  • /Kontaminirana hrana – uzroci kvarljivosti, simptomi i lečenje trovanja hranom

Aktuelno

Kontaminirana hrana – uzroci kvarljivosti, simptomi i lečenje trovanja hranom

utorak 3. avgust 2021.

Prvi znaci trovanja hranom mogu se pojaviti nekoliko sati ili čak nekoliko nedelja nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Prvi simptomi uključuju mučninu, grčeve u stomaku, povraćanje, opštu slabost.

Trovanje hranom se obično može lečiti kod kuće, osim u slučajevima kada simptomi ne prolaze nekoliko dana nakon trovanja i kada se stanje pogorša.

Kako se hrana pokvari?



Podjednak rizik od zaraze kontaminiranom hranom očekuje nas u restoranima, ali i u sopstvenoj kući. Razlog je jednostavan – hrana se može pokvariti u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade ili pripreme. Evo na koje se načine hrana može pokvariti:

- kada se čuva na pogrešnoj temperaturi
- kada se kuvana hrana predugo drži na toplom
- kada hranu priprema neko ko je pod prehladom/virusom
- kada se hrana priprema prljavim rukama i u nehigijenskim uslovima



Koje namirnice se najbrže kvare?



Među namirnice koje su najsklonije kvarljivosti ubrajaju se:

- sirovo meso
- sirova jaja
- nepasterizovano mleko
- gotova hrana
- sendviči koju su dugo zapakovani
- meki sirevi
- sirove školjke



Trovanje hranom


Trovanje hranom je prourokovano konzumiranjem kontaminirane hrane. Hrana je obično kontamirana bakterijama ili nekim virusom. Iako je ovo neugodno iskustvo za organizam, dobro je to što obično nije potrebna poseta lekaru, a ozdravljene usledi nekoliko dana od trovanja.

Simptomi trovanja hranom



Znaci koji ukazuju na trovanje hranom, a koji, kako smo već naveli, mogu početi nekoliko sati do nekoliko nedelja nakon konzumacije kontamirane hrane, uključu sledeće:

- mučninu
- povraćanje
- dijareju koja može sadržati krv ili sluz
- groznicu
- bol u mišićima
- grčeve u stomaku
- gubitak apetita



Lečenje



Svi simptomi obično nestaju nakon nekoliko dana i nije potreban lekarski tretman. Dok traje oporavak potrebno je da se odmarate i pijete što više vode. Kada je u pitanju ishrana, prirodno je da par dana nećete moći da jedete, ali pokušajte da uzimate manje obroke. Neka to bude lagana ishrana, kako bi se želudac što prije vratio u stanje u kom će moći normalno da funkcioniše. Uzimajte male obroke u koje ćete uvrstiti tost, krekere, banane, pirinač. Hranite se na ovaj način dok se ne oporavite, a onda se polako vraćajte uobičajenoj ishrani.

Kada se ipak morate javiti lekaru?



Iako trovanje hranom obično prolazi bez većih problema, postoje situacije u kojima je potrebna intervencija lekara. Evo kada bi trebalo da potražite lekarsku pomoć:

- kada vaši simptomi postaju ozbiljni (ako, primera radi, često povraćate)
- ako se simptomi ne smanjuju ni nakon nekoliko dana
- ako se jave simptomi teške dehidratacije
- ako se pojavi zbunjenost
- ubrzan rad srca
- upale oči



Kod koga trovanje hranom može izazvati ozbiljne posledice?
Rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja imaju stariji od 60 godina i trudnice, dijabetičari, bubrežni bolesnici, svi koji zbog određenog stanja imaju slab imunoloških sistem. To mogu biti ljudi sa teškim obolenjima, primera radi, oboleli od raka ili HIV-a. Oni se upućuju na kraće bolničko lečenje, kako ne bi došlo do komplikacija i težih posledica.

Kod ovog, kao i kod svih ostalih zdravstvenih problema, najvažnija je pravovremena reakcija i prethodne mere opreza. Pažljivo birajte hranu koju jedete, vodite računa da se uvek priprema u higijenskih uslovima, da bude sveža i da se čuva na odgovarajućoj temperature.

DR BOOK će biti sa vama uskoro. Uobičajeno vreme odgovora je ⏰ nekoliko minuta

Hvala što ste nas kontaktirali.
Vaša poruka je uspešno poslata.

Vaša rezervacija je uspešno izvršena.

P
U
S
Č
P
S
N

Bezbedno prijavljivanje

Bezbedno prijavljivanje

Da li posećujete ovog lekara prvi put? DA NE

Bezbedno prijavljivanje